Säkerhet till varje pris – i lyxiga pansarbilar

Efter mordet på John F Kennedy 1963 i en öppen Lincoln vill politiker på toppnivå skyddas från eventuella attentat. Därför har en marknad av så kallade skyddsbilar vuxit fram. Men bilar som kallats skottsäkra har funnits långt tidigare.

När USA:s president Barack Obama var i Sverige åkte han i Cadillac One, världens ­kanske mest avancerade skyddsbil. Den är baserad på lastbilen Chevrolet Kodiak, är 1,7 meter hög, nästan 5,5 meter lång och vikten lär ligga mellan 7 och 8 ton.

Cadillac One är gjord med två decimeter tjockt pansar och har 12 cm tjocka skottsäkra fönster. Den ska kunna stå emot gas- och bio­kemiska attacker och är kulspruteföresedd för aktivt försvar. Bränsletanken har skydd för att inte kunna explodera. The Beast, som presidentbilen kallas, ska också kunna sprida tårgas.

 

Men det är inte bara presidenter som är i behov av skyddsbilar. Ambassadörer, toppolitiker och affärsmän tillhör också kundkretsen.

Audi, BMW och Mercedes-Benz gör skottsäkra bilar direkt i fabriken. Annars är det vanligt med eftermontering av specialpreparerade karosser i pansarplåt. Det går att köpa Cadillac, Toyota Landcruiser, Range Rover, Land Rover Discovery 4, Jaguar, Lexus och Lincoln i skottsäkert utförande. Land Rover Defender säljs i armerat utförande främst till olika organisationer samt gruv- och oljebolag.

Det finns olika säkerhetsklassningar för skottsäkra bilar. De enklare tål skott från salongs­gevär medan de mer påkostade ska tåla pansarbrytande ammunition, handgranater och minor.

 

I Sverige köper Rikspolisstyrelsen skottsäkra bilar från BMW för att skydda till exempel kungafamilj och regering. BMW kallar de mest bepansrade bilarna för High Security. Det finns endast till 7-serien. Annars finns också skottsäkra BMW X5.

Det är viktigt att det är rätt personer som syns i skyddsbilarna. Därför kontrollerar Audi, BMW och Mercedes vilka köparna är. Mercedes döper sina till Guard och finns i E-klass, S-klass samt terrängbilen G-klass. De två sista finns i den ­högre skyddsklassen.

Audis skyddsbil heter A8 L Security och finns i den högre skyddsklassen.

– Vi bygger upp prestige med de här bilarna. Om elitpersoner åker i en Audi vill andra också synas i samma märke. Audis varumärkesidentitet är mycket viktigare än att sälja en enstaka bil, om det skulle vara fel kund som köpte. Vi vill inte att fel personer syns i de här bilarna, ­säger Fritz Pakleppa, försäljningschef för Audi Security cars.

Han vill inte säga det rakt ut – men fel personer i det här sammanhanget handlar om exempelvis knarkbaroner och terroristledare.

 

Skyddsbilarna skiljer sig från standard­modellen genom tyngd, material och finesser. ­Bromsar och chassi är förstärkta för att klara en högre vikt. Blåljus och sirener är detaljer som märks utifrån. Kommunikationsradio och yttre högtalare finns för att förhandla med kidnappare eller terrorister.

För bepansringen används tjocka ­ lager av stål, armerat glas och aramidfiber. Stolpar vid dörrar och fönster är extra förstärkta. Däcken är punkteringssäkra och ­fälgarna ska tåla att köras på under kortare stunder – även om däcket är helt borta.

Underredet ska tåla handgranater och ­bränsletanken är även den bepansrad. I vissa bilar finns ett automatiskt system som sprutar ut skum i tanken vilket ska förhindra en explosion. Sensorer i bilen känner av om bilen börjar brinna och då aktiveras ett automatiskt brandsläckningssystem. Om gas sprutas mot ­bilen ­reagerar sensorer. Då aktiveras ett nödluft-­system i i bilens kupé. Det ska räcka för cirka 10 minuters användning.

Priserna på skyddsbilar brukar vara hemliga, liksom vilka köparna är. Men för några år sedan kostade en bepansrad Audi A8 cirka 4,8 miljoner kronor.

Lämna ett svar