Så skapades världens fulaste bil – Aztec

Hur skapas världens fulaste bil? Nu får vi svaret. I en krönika i Road&Track förklarar förre högt uppsatte GM-chefen Bob Lutz hur det katastrofala projektet kunde gå från ritbord till gata. Det hela började med ett principbeslut taget av dåvarande vd:n Rick Wagoner och styrelsen.

”Bilen skapades under en tid då GM kritiserades för att aldrig komma med någonting nytt. Det bestämdes att 40 procent av GM:s produkter hädanefter skulle vara ”innovativa”. Nu började man jobba mot interna mål som inte betydde någonting för kunderna.”

Totalitärt ledarskap

Enligt Bob Lutz var dåvarande produktutvecklingschefen Don Hackworth en totalitär ledare som vägrade att lyssna på kritik. Pontiac Aztec skulle helt enkelt bli verklighet, förklarade Hackwort för utvecklingsteamet:

”Vi har alla bestämt oss för att Aztec ska bli en vinnare. Den kommer att slå världen med häpnad. Jag vill inte veta av några negativa kommentarer om den här bilen. Inga. Alla som har en negativ inställning får lämna teamet”.

Faran med ett totalitärt styre enligt Lutz är att ingen vågar säga ifrån när någonting är fel. ”De blir halshuggna eller så blir budbärarna skjutna”.

Misslyckades i undersökningar

Redan i ett tidigt stadium misslyckades Aztek fullständigt. Bilen totalsågades i marknadsundersökningarna. Folk ville inte ens ha den gratis, uppgav de i svarsformuläret. Trots det fotsatte GM envist med projektet. Och när Bob Lutz fick se bilen på bilsalongen i Detroit år 2000 trodde han knappt sina ögon.

”Jag tyckte att bilen var ett skämt. Hur kan yrkesmänniskor åstadkomma någonting så dåligt, tänkte jag.”

GM bedömde att man skulle sälja 75 000 per år. För att inte förlora pengar var man tvungen att sälja minst 30 000 exemplar per år. De siffrorna uppnåddes aldrig, som mest såldes 27 793 bilar 2002.

I dag är modellen i det närmaste kultförklarad tack vare sin fulhet och sin medverkan i prisbelönta tv-serien ”Breaking bad”.

Lämna ett svar