Så ska Seat satsa på svenska bilköpare

Det låter kanske inte så mycket – 6 000 sålda bilar per år. Inte om man tänker på att bara Volvo V70 säljer drygt 20 000 bilar per år. Men i dag säljer Seat cirka 3 400 bilar i Sverige och ligger på en andel av marknaden på 1,1 procent.

Är ni nöjda med ert nät av återförsäljare i Sverige?

– Ja, men de är för många sett till hur få bilar vi säljer. Men vi kommer inte att krympa säljorganisationen för att passa volymen utan tvärtom öka volymen så att den passar säljavdelningen. Vi har en bra plattform i Sverige.

Hur ska ni växa?

– Utvecklingen går åt rätt håll. Vi har ökat försäljningen i Sverige och globalt och vi ökar lite mer än marknaden i stort. Vi får också bra betyg av våra kunder och våra återförsäljare, allt går åt rätt håll.

– Vi vet också att vi har bra bilar på gång. Leon-familjen är nu komplett med den X-perience vi visar här i Paris. Det är en bil som passar bra i inte minst Sverige. 2016 kommer det en liten suv som också kommer att passa bra på er marknad.

Vilken är er position i VW-gruppen?

– Haha, ska du fråga mig det? Fråga Martin Winterkorn (VW-gruppens vd). Skämt åsido, vi har en tydlig plats i gruppen bland våra volymmärken och vi ska prissättas under Volkswagen.

Leon är en stor anledning till er ökning. Men räcker det?

– Tidigare var Ibiza vår stora modell men nu har vi också Leon, vi står stadigare på två ben. Vi sålde 68 000 Leon tidigare, i fjol var den siffran 102 000, för nya Leon, och vi kommer snart upp i 150 000. Leon kommer att ha sin försäljningstopp om två år, och då kommer vår nya suv. Leon ger oss också en bra vinst tack vare samarbetet i VW-gruppen.

Vi läser mycket om problemen på marknaden i Spanien. Är den svåra tiden över?

– Inte alls, långt ifrån. 2008 sålde vi 1,52 miljoner bilar i Spanien och nu ligger vi på 680 000. 2008 var det en bubbla så en normal nivå för Spanien är kanske 1,1-1,2 miljoner sålda bilar. Vi har 8,2 procents marknadsandel i Spanien som är vår bästa marknad. Men vi säljer till exempel bra i Algeriet, där vi har sju procents marknadsandel.

När ni lockar nya köpare, från vilka andra märken plockar ni dem?

– De kommer från väldigt många olika märken. Med Leon är det allt från Renault Scenic till Volvo V70 och Audi A4. Några är vinnare och några är förlorare, det varierar.

Lämna ett svar