Så många husbilar har fel på sina däck

Det är däckexperten Däckteam som undersökt hur bra vi är på att ha koll på däcken på våra husvagnar och husbilar. Och resultatet är skrämmande.

 Cirka 70 procent av alla husvagnar och husbilar har felaktigt däcktryck.

Var fjärde husvagn eller husbil har inte ens rätt däck på sitt fordon.

– Husvagnsägare bör använda bättre däck på den än på sin bil, dessvärre är det många som inte gör det. Besiktning av husvagn eller husbil kan ge en falsk trygghet eftersom däcken inte alltid undersöks. Om man är osäker har vissa tillverkare speciella campingdäck som kan vara en bra investering, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam.

Används sällan

Anledningen till att många kör med för dåliga däck är att husvagnar och husbilar används så sällan. Däck på husvagnar står stilla mycket och utsätts ofta för mycket solljus. Då åldras de snabbt.

– Ett tips är att täcka hjulen när vagnen står uppställd, säger Thomas Widén.

Felaktigt lufttryck är en annan sommarplåga som gäller såväl personbilar som husbilar och husvagnar. Med den extra lasten behöver bilarna och vagnarna mer luft i däcken. Ett för lågt lufttryck gör att bilen blir understyrd och en så enkel sak som att kolla lufttrycket med vagnen på kroken missar många.

– Vi uppskattar att ungefär 70 procent av såväl campingvagnar som bilar har fel lufttryck. Det kan vara svårt att veta vilket lufttryck som lämpar sig för fordonet. Därför är det både smart och ekonomiskt att fråga en däckexpert, säger Thomas Widén.

Ett för lågt lufttryck gör också att bilen drar mer bränsle – helt i onödan.

Lämna ett svar