Så blir nya Volvo XC90 världens säkraste bil

Volvo har vid ett flertal tillfällen varit först i världen med nya säkerhetssystem för personbilar. Ett exempel är trepunktsbältet, som först satt monterat i Volvos bilar. Då, 1959, handlade det om en PV544.

De stora säkerhetsnyheterna i XC90 är ett system som ska förhindra kollisioner när bilen svänger, den andra nyheten är teknik som ska skydda förare och passagerare när bilen kör av vägen. Här finns också Volvos första steg mot att låta bilen köra själv.

Förhindra krockar

Den automatiska bromsningen i korsningar ska förhindra krockar när föraren svänger. Bilen upptäcker mötande fordon och slår på bromsarna om föraren inte upptäcker faran och kör ut framför.

Den andra världsnyheten skyddar personer i bilen mot skador om bilen skulle råka köra av vägen. Säkerhetsbältena sträcks för att hålla förare och passagerare i position. För att förebygga ryggskador finns en ny funktion i stolarna som absorberar vertikal energi om bilen skulle landa hårt utanför vägen.

Den tredje stora nyheten är att XC90 får en kökörningsassistent. I hastigheter upp till 50 km/h kan bilen ta kontroll över gas, broms och styrning – och helt enkelt följa efter bilen framför. ALLT OM BILAR har tidigare fått testa systemet. Då fungerade det klanderfritt.

Lämna ett svar