Renault 14 TS: Fräck fransyska i fin form

Han har under flera år samlat på bland annat franska veteranbilar, trots att han är engelsman och driver en bilverkstad som är nischad mot engelska veteranbilar.

– Innan jag flyttade till Sverige jobbade jag på en verkstad med Simca och Renault. När jag kom hit upptäckte jag att franska bilar kostade i stort sett ingenting, så under årens lopp har jag köpt på mig en hel del, säger han.

I höstas hittade han den Renault 14 som nu gör honom extra glad. Inte nog med att den bara haft en ägare sedan den var ny, den är även ompysslad och i originalskick.

– Visst kan den vara lite svårstartad och tjurig, men det tillhör ju charmen, säger han med ett stort leende när han startar motorn som dagen till ära går i gång på första försöket.

Inte ett ljud

Den fyrcylindriga motorn på 69 hästar tickar diskret i bakgrunden när vi glider fram genom det höstfagra, skånska landskapet och från däcken hörs inte ett ljud.

– Det är en stor skillnad jämfört med moderna bilar som bullrar så mycket att det inte går att tala med varandra, säger Steven Pike, som menar att de franska bilarnas dåliga rykte är överdrivet.

De håller ihop minst lika bra som sina ­europeiska konkurrenter, och som en extra ­bonus får man en hel del personlighet och komfort på köpet. Det här märks framför allt på de mjuka och mycket behagliga framstolarna som gör det möjligt att avverka många mil utan att få träsmak.

Ovanliga finesser

Den här bilen är utrustad med elektriska fönsterhissar och centrallås, vilket var finesser som var ovanliga även på betydligt dyrare och lyxigare bilar.

– Vi är inte många som håller på med ­franska veteranbilar i Sverige. I Danmark är det en helt annan sak, flera av de fordon som jag ägt tidigare har köpts av danska samlare.

Steven Pike har inte behövt göra så mycket med sin Renault 14, förutom en ­ordentlig översyn och service. Eftersom den stått i garage och rostskyddsbehandlats ­regelbundet finns det inte mer än lite ytrost här och där, men det är smärre skönhetsfel som är enkla att åtgärda.

– Bilen har bara rullat 9 900 mil, så den är knappt inkörd, säger han.

Lämna ett svar