Porsche Macan: Bilen som kan hantera allt

Vanligtvis hör ju inte en suv hemma på en racerbana, precis som en sportbil inte har något ute i terrängen att göra. Men när vi provkör nya Macan på Porsches anläggning utanför den tyska staden Leipzig står det klart att det från och med nu är helt nya regler som gäller.

Den sexcylindriga motorn brölar skönt när vi släpper lös de 400 hästkrafterna och accelererar längs banan. De stora bromsoken biter bra när de greppar om de 350 millimeter stora bromsskivorna fram och bilen styr sen exakt och lekande lätt in i kurvorna. Bakom ratten råder det ingen tvekan om att Macan är en sportbil, en sportbil med riktig Porschekänsla.

Lekande lätt

På samma sätt känns bilen självklar utanför vägen. När bilen provkörs på en terrängbana råder inga tveksamheter. 40 graders lutning uppför – inga problem. Att ta sig över stora stenar – inga problem. Löst underlag – lekande lätt.

Det är dock ute på de vanliga vägarna som Porsche Macan imponerar allra mest. Bilen är riktigt skön att åka i. Komforten är grym, väl i klass med många större konkurrenters. Testbilen, som är extrautrustad med luftfjädring, svävar mjukt fram över den tyska asfalten och trots att hastighetsmätaren ibland passerar 200 km/h är det tyst i bilen. Inte mycket vindbrus. Nästan inget ljud från de stora däcken.

Baksätet okej

Det känns påkostat och ombonat lyxigt inne i kupén. Inredningen har lånats från andra Porschemodeller och är man van att köra Porsche känner man sig ordentligt hemma här. Det finns en högt dragen mittkonsol, som från början hämtades från Carrera GT och som sen går igen i alla modeller. Ratten har kopierats från supersportbilen 918 Spyder. Stolarna känns också igen, de är fasta och ger bra stöd. Baksätet är också okej, även om långa passagerare får problem på grund av den sluttande taklinjen.

Porsche bygger dyra bilar, det gäller så klart också Macan. Priserna börjar på 595 000 kronor för S-versionen på 340 hästar och för samma pris får man också en dieselbil på 258 hk. Turbon kostar från 798 000 kronor. På det här får man räkna med att lägga till en del extrautrustning för bilarna är långt ifrån fullutrustade från start.

Lämna ett svar