"Populärt köra barnen i polisbil till dagis"

Marcus Eriksson blev sugen på att äga en polisduett redan när han såg den som modellbil som yngre. Då verkade det som en ouppnåelig dröm men när han ”snubblade” över en annons för tio år sedan fick drömmen en mer konkret form.

Marcus berättar att duetten ägdes av rikspolisstyrelsen i Stockholm och att den började sin karriär i Skellefteå mellan 65 och 69.

Duetten var civilt målad och gick som spanings- och hundbil bland annat.

När Marcus köpte loss den fanns det massor att göra. Den nya ägaren har fått lära sig både svetsa och lacka på kuppen.

– Det är rätt gott att känna att jag har gjort allting själv, säger Marcus som uppskattar att han lagt lediga stunder under tre år i garaget på att få duetten i skick och målad.

Motorn har han inte behövt göra så mycket med.

– Jag bytte topplockspackning förra vintern men en sådan sak hade ju kunnat gå sönder även på en modern bil.

Nördigt

Duetten är uppseendeväckande och Marcus berättar att det är mer än en pensionerad polisman som kommit fram och delat med sig av sina minnen från tiden i kåren. Under renoveringens gång har han kommit i kontakt med andra eldsjälar som delar hans passion. Ett ”nördigt” gäng som byter prylar med varandra och tipsar om en gammal polisstation som kan ha just det sökarljuset eller den spikmattan som man är ute efter.

– Vi är väl en tio eller tolv stycken, såger Marcus Eriksson och berättar att duetten är utrustad med allt från stoppspadar till batong, specialvinsch och reflexer.

Kan man inte bli hejdad för ”föregivande av allmän ställning”?

– En bil kan aldrig utge sig för att vara polis, dessutom var det 30 år sedan polisbilarna var svartvita. Skulle jag däremot ta på mig uniform och försöka stoppa andra bilister skulle det vara en helt annan sak.

– Men under alla dessa år jag har kört med den är det bara vid ett tillfälle som någon rynkat på ögonbrynen annars är det bara glada miner. När jag är ute och kör och möter polisen så har det hänt att de blinkar med blålysena på taket.

Lämna ett svar