Oslo till Köpenhamn på mindre än 30 liter

Varje år plöjer bilindustrin ner multum för att utveckla nya bränslesnåla motorer. Sedan 1990 har nya bilars genomsnittliga bränsleförbrukning minskat med hela 41 procent. Men vad hjälper det när svagaste länken i sammanhanget sitter bakom ratten? En förare med huvudet på skaft kan minska förbrukningen avsevärt – eller också höja den. I Opel Economy Challenge, en snåltävling med ett lag från Norge, Danmark och Sverige vardera, gäller det att förbränna så lite diesel som möjligt längs den 65 mil långa rutten.

Att köra snålt handlar dels om att anamma en aktiv körstil. Inte aktiv i den bemärkelsen att rivstarta vid rödljus och bromsa hårt inför nästa. Snarare aktivt i den mening att planera, blicka framåt och använda rörelseenergin där det går. Att först accelerera och sen bromsa ner farten du nyss fått är bortkastat bränsle. Snålkörningen handlar också om att se över utrustningen. Skippa lastbågarna när du inte behöver dem – och kolla däcktrycket!

Senaste motorn

De närmast identiska Opel Astra kombis varje landslag utrustats med har märkets senaste motor under huven. En nyutvecklad 1,6-liters dieselmotor. Klassad och klar för de kommande miljökraven inom Euro 6 med 110 hästkrafter och 300 newtonmeter. Förbrukningen är enligt EU-körcykeln 0,37 liter per mil vid blandad körning.

Med 2,7 bar i samtliga däck, luftkonditionering och radio avstängt och med ägg under gaspedalen avverkar vi mil efter mil av Norges krokiga kostigar, Bohusläns natursköna kuststräckor, Hallands raka motorvägar och Danmarks trafiktäta. Reglerna är enkla, anländ till delmålen senast tio minuter efter navigationssystemets från start angivna måltid eller få straff i form av bränsletillägg.

Det börjar imponerande snålt. Norges levande landsbygd och stigningar till trots sjunker förbrukningen enligt färddatorn till 0,38 liter per mil. Vi vittrar redan en seger. Norrmän lever trots allt på att oljan förbränns och Danmark är för litet för att köra snålt, tänker vi långsamt sackandes i uppförsbackarna och på frirull i de som lutar neråt.

Inte lika segervissa

Efter knappt elva timmars körtid når vi macken utanför Köpenhamn, men vi är inte längre lika segervissa. Färjan från Helsingborg till Helsingör missades med bara minuter och plötsligt dök bränslestraffet upp som ett mörkt moln på himlen. Danskarna, som hann till färjan, kunde i stället avverka de sista fem milen i krypfart. Vi har kört 654 kilometer och fyller upp tanken. 27,51 liter diesel, 0,42 liter per mil. Vår danska oro är dock berättigad, deras 655 kilometer kräver bara 27,39 liter. Ridå! Vi har kört genom tre länder längs norra Europas mest bildsköna rutt – och vi förlorar på tolv centiliter.

Motorn har visat sig imponerande snål sett till vägtyperna, även om vi inte når ner till utlovade 0,37 liter per mil. Medelhastigheten på 60 km/h ger dock tid till omtanke och även om Opel Astra inte längre är yngst i klassen håller den fortfarande fanan högt. Allra mest med den trevliga dieselmotorn under huven.

Lämna ett svar