Nissan: Zlatan kostar för mycket för oss

Ford sponsrade under många, många år Champions League men nu har Nissan tagit över den rollen. Varför?

– Champions League var ett mästerskap som vi tittade på under lång tid och vi ville gärna ha ett samarbete. Vi förklarade för Uefa att vi ville lägga ett bud och som jag förstod det så ville också Uefa att det skulle komma in någon ny. Hur Ford resonerade vill jag inte kommentera, jag vet inte om de la ett bud eller inte.

Vad gör Champions League speciellt?

– För att ta Nissans roll från början. När man ska bygga ett varumärke gäller det att hitta något som känns meningsfullt i människors liv, att vi förknippas med något som känns igen.

– Sagt det så finns det en hel del att välja på, det kan vara idrott eller underhållning eller något annat. Men frågan är hur man når publiken. I dag finns det mycket att välja på för en publik – alla kan hitta sin information i olika kanaler och på olika sätt. Men det finns en sak som alltid når många och det är live-idrott. Få vill titta på en match i efterhand men många vill vara med när det händer. Så vi ville vara med i en stor live-idrott, och även där finns det mycket att välja på.

Valet föll till slut på Champions League, vilka faktorer avgjorde?

– Dels att det är ett stort mästerskap förstås, och att det når en väldigt stor publik. Men det är också ett mästerskap som når många olika delar av världen, det är verkligen globalt. En klubb som Manchester City har sju miljoner följare i Storbritannien men 22 miljoner i Thailand. När jag besökte Mexiko pratade vi Champions League och jag sa att det kanske var svårt för dem att följa matcherna. Men de svarade att matcherna startar 12 på dagen och slutar 14 – det är en perfekt lunch.

– Vi såg också att Champions League pågår under en lång tid, det avgörs över sju månader. Till exempel ett VM eller EM betyder mycket fokus men under kort tid.

Över hur lång tid sträcker sig ert avtal och hur mycket kostade det Nissan?

– Fyra år – men, haha, hur mycket det kostar säger jag förstås inte.

Och hur tar Nissan hand om sponsringen?

– Utmaningen är att koppla idrotten till bilen.

Ni har också avtal med vissa enskilda lag. Varför?

– Nissan har en lång historia som ägare av ett lag i Yokohama. Men det kostar pengar att driva ett fotbollslag och vi ville ha en partner. Vi hittade Manchester City som vi har ett avtal med. De lär oss hur man driver ett lag och vi sponsrar dem. Som du kanske vet har de ett City-group med lag i New York, Melbourne och med oss nu i Yokohama. Vi sponsrar också Afrikanska mästerskapen, OS i Brasilien och College-football i USA.

Ni har också enskilda idrottsmän, som Usain Bolt. Varför?

– Bolt har Jamaicas enda Nissan GT-R och det är förstås roligt. Vi har ett avtal med Yaya Touré i Manchester City och Thiago Silva i Paris Saint Germain. De olika idrottsmännen har vi för att kunna skapa annonsering och marknadsföring. Champions League-avtalet är mer för att bygga varumärket.

Och när skriver ni avtal med Zlatan Ibrahimovic?

– Haha, han är för dyr för oss. Skämt åsido, jag tror inte vi har tittat på det. Många toppspelare har också egna kontrakt med olika tillverkare. Jag såg matchen Paris Saint Germain mot Barcelona i Champions League här i Paris för jag ville se flera av våra spelare, men tyvärr var ju inte Zlatan med på grund av skada.

Är det inte svårt att ha enskilda fotbollsspelare eftersom de gärna vill köra dyra bilar från Ferrari, Porsche och Bentley i stället för, till exempel, en Nissan?

– Nej, det är inget problem. Vi har GT-R som anses vara en tuff bil. Spelare kör olika bilar hela tiden. Många tycker också om att köra vår elbil Leaf.

Och du vill inte säga hur mycket avtalet med Uefa kostade?

– Haha, nej, det får du inte ur mig.

Lämna ett svar