Nissan Qashqai: Hårdare tider för succésuven

Ibland vet inte ens biltillverkarna hur rätt de har. I alla fall påstår Nissan att de inte hade en aning om hur bra modellen Qashqai skulle sälja. Bilen tillverkas i Sunderland för den europeiska marknaden och sedan säljstarten 2007 har Nissan räknat in 1,5 miljon sålda bilar i Europa och ytterligare 500 000 på andra marknader i världen.

Qashqai har också klarat av något annat som få bilmodeller fixar – att sälja relativt jämnt över sin livscykel, cirka 250 000 bilar per år. Så jag förstår om Nissans designers och ingenjörer närmare sig projektet Qashqai generation två med viss försiktighet. Så här i efterhand har de pekat ut tre saker som de tycker att de lyckats med och som de vill lyfta fram för att sälja bilen:

1. Design

Såklart. Alla biltillverkare ritar och ritar för att få rätt proportioner. Nissan har gjort Qash­qai lite, lite lägre och lite, lite bredare men hela 47 mm längre. Måtten har använts klokt för att ge lite mer benutrymme och huvudutrymme i baksätet. Designern har ritat linjer och veck på sidan av bilen för att den inte ska se så klumpig ut. Det lyckas väl sisådär – se bara på hörnen som är mycket plåt. Och jag är rädd att nya Qashqai har lite för tråkig design jämfört med konkurrenternas.

2. Teknik

Och oj vad Nissan har plockat in finesser! Säkerhetspaketet och förarassistanssystemen kan jämföras med vilket premiummärke som helst. Nästan hela Volvo city safety ryms i Safety shield. Och det finns kameror och rörelsedetektorer och par­keringsystem. Ett välutvecklat fyrhjulsdriftsystem ­kommer vi att testa lite senare. En sjutumsskärm och Nissan connect gör att du kan plocka med dig dina ­appar in i bilen.

3. Chassikontroll

Innerhjulen bromsas vid kurvtagning, du får hjälp att starta i backe och aktiv motorbroms hjälper till att bromsa mjukt. Du kan se de fyra olika chassikontrollpunkterna på femtumsskärmen.

Mycket av tekniken märker du bara på det sättet att Qashqai är lättkörd och snabb i respons från ratt och pedaler.

Jag valde att testköra 1,6-liters dieselmotorn för att få tillfälle att köra den nyutvecklade Xtronic automatlådan. I grunden är det en CVT-låda, alltså en steglös automat, och ni som läst andra tester jag gjort med den lådan vet att jag inte gillar CVT något vidare, för att uttrycka det diplomatiskt.

Fin ljudisolering

Xtronic har utvecklats för att likna en stegad automatlåda vid acceleration – i stället för CVT-lådans steglösa motortjut. Och det fungerar. I alla fall bättre än CVT, mycket bättre. Jag föredrar fortfarande en tätstegad automatlåda men Nissan har gjort underverk på CVT-lådan – tack för det.

När Nissan också ljudisolerat fint blir totalintrycket en mycket komfortabel bil med massor av tekniska ­finesser för den som har råd med tillbehörspaketen samt en drivlina med bra bränsleekonomi och trevliga kör­egenskaper.

Lämna ett svar