Minskade bilköer när föraren ger upp ratten

De variabla hastighetsgränser som redan i dag finns utmed landets stora vägar är till för att anpassa trafiken efter rådande situation med trafikmängd, väder och hinder. Nu vill forskare implementera systemet i framtidens självkörande bilar, för att på så sätt minska trafikstockningarna.

Ellen Grumert är doktorand vid Linköpings universitet och har i sin licentiatavhandling tagit fram en modell för en intelligent farthållare. Sveriges Radio rapporterar att köerna inte skulle bli lika påtagliga om bilarnas hastighet automatiskt kunde styras utifrån trafiksituationer.

– Det skulle påverka trafiken så man får en mjukare körstil, säger Ellen Grumert till Sveriges Radio. Bilarna skulle kunna anpassa hastigheten och förhoppningsvis går det att minska köerna med det här systemet.

Ska finnas 2020

Volvo har sagt att de ska ha självkörande bilar tillgängliga för alla till 2020, vilket också Toyota säger sig ha. Om de kommer ha Ellens formel inkodad återstår att se, men klart är att om bilen kan se trafiksituationen flera kilometer framåt och därmed anpassa sig är det överlägset våra egna ögon.

Förra veckan varnade dock Toyota i USA för att självkörande bilar kan få bilister att slentrianköra bil, vilket i sin tur skulle innebära fler bilar och mer köer.

Lämna ett svar