Miljövänlig familjebil – som borde vara bra

Ford C-Max är i grunden en trevlig och på många sätt förnuftig familjebil, skräddarsydd för ekonomiska bilköpare som struntar i prestige och extravaganser. Modellen har en rymlig kupé med ett baksäte som lätt sväljer skrymmande barnstolar eller vuxna passagerare. Vill man ha sjusitsigt väljer man versionen Grand C-Max.

En rad fina och snåla motorer finns till C-Max. Mest hyllad är den lilla 1,0 Ecoboost, som finns i 100- och 125-hästarsversion. Några ett par vettiga dieselalternativ finns också till bilen om man skulle föredra det.

Byggs om i Sverige

Internationella Ford har valt att inte bygga C-Max i gasversion – men Ford Sverige har sett ett behov av en bil som går att köra på CNG och låter nu bygga om bilen till de kunder som beställer det. Det är BRC Sweden i Trollhättan, samma företag som tidigare bland annat byggt gasbilar åt Subaru, som står för konverteringen.

Grundmotorn är en gammal 1,6-liters bensinmotor som med bensindrift ska leverera 120 hästar. Den upplevs dock som betydligt tröttare än så och som förare måste man varva riktigt ordentligt innan kraften kommer. När man kör på gas har man 107 hästkrafter till sitt förfogande, enligt Ford. Men det känns som typ 80. Bilen är riktigt, riktigt seg.

Beter sig märkligt på gas

Testbilen beter sig också lite märkligt när den körs på gas och motorn belastas lågt. Gången kan bli ryckig på vissa varvtal, som om den misständer lite då och då. Det är ingen stor grej, men man märker av det om man är lite känslig. Slår man över på ren bensindrift försvinner det här fenomenet. Kanske är det bara just det här exemplaret som beter sig. Kanske inte.

De två gastankarna har placerats i bakluckan, vilket naturligtvis drar ner lastförmågan. De 471 liter som erbjuds upp till lastskyddet i en vanlig C-Max har krympt till 286 liter. Bilens räckvidd har i gengäld ökat markant. På ren gasdrift ska man enligt Ford komma uppemot 280 km på gas om man kör försiktigt. Och det är ingen överdrift, jag kom 260 km på gas – och då körde jag en hel del i stan. Lysande, tycker jag. När gasen sen tar slut finns en bensintank på 55 liter. Totalt kommer man mer än 100 mil om man bara är lite lätt på foten.

Knepigt att tanka

Att tanka gas är fortfarande knepigt på många håll i Sverige. Även i Stockholm, där vi körde bilen, är det långt ifrån någon självklarhet att man hittar en CNG-pump längs vägen. Ofta måste man köra en omväg för att få tag på sitt drivmedel – och när man väl kommer fram kan man ge sig den på att man tvingas stå i långa köer bakom taxibilar som fyller sina tankar. Naturligtvis frestas man att strunta i det hela och bara köra vidare på bensin.

Succé för den miljömedvetne

Visserligen är Ford C-Max CNG miljöklassad och man slipper därmed skatt i fem år. Och visst blir det rätt billigt att köra på CNG när man väl får tag på det. Men priset på bilen – 225 551 kronor – gör att den ekonomiska kalkylen inte riktigt håller om man jämför med en snåldiesel som kostar. För 184 900 kronor får man en 1,6 TDCI 95 hk i enklaste utförandet Trend. Då kan man också misstänka att andrahandsvärdet är något bättre på dieselalternativet.

Tänker man bara miljö är det dock inget snack. Här är CNG-versionen en succé med 29 gram CO2 per kilometer om man kör på ren biogas.

Fast då gäller det så klart att man får tag på drivmedlet. Och det är som sagt inte det lättaste.

Lämna ett svar