Land Rover Discovery Vision Concept: Teknikspäckad bil visar Land Rovers framtid

Det händer saker på de brittiska öarna. Efter senaste introduktionen av Range Rover Sport är det dags för familjen Discovery att få ny skepnad vilket sker på New York Auto Show dit britterna har tagit Discovery Vision Concept.

Konceptbilen ger inte bara en försmak på kommande Discovery som baseras på nuvarande Range Rover, utan även på nya Discovery Sport som kommer efterträda nuvarande Freelander och dela teknik med Evoque.

Läder och trä

Användarvänligheten står högt i kurs hos Discovery. Trots sina runda linjer är karossen boxformad med tydligt utdragen taklinje, något passagerarna i den tredje sätesraden lär uppskatta eftersom det ger bra takhöjd. Interiören är flexibel och manövrering av de sju sittplatserna sker med elmotorer via mittkonsolens pekskärm.

Materialet i kupén domineras av vatten- och oljebeständigt läder med träinslag i såväl golv som instrumentpanel. Tillsammans med tweedtyger ska det ge en ”varm och unik brittisk känsla av kvalité och hantverk”.

Dagens tvådelade bagagelucka ersätts av en konventionell hängd i överhand, men tillkommer gör i stället en ur bagageutrymmet utdragbar bänk.

Fullt med smart teknik

Discovery-modellerna vill representera det praktiska inom Land Rover, medan Range Rover symboliserar det lyxiga och Defender det råa. Därför är Discovery Vision Concept fullproppad av smart teknik för att underlätta den ”aktiva livsstilen” biltypen förpliktar.

Nästa generations head up-display ska genom kameror utanför bilen projicera det som döljer sig ”bakom” motorhuven direkt på vindrutan. På så vis skapas en ”genomskinlig” motorhuv.

Radiostyrning i mycket låga hastigheter, utan att föraren faktiskt sitter i bilen. En bra finess vid extrem terrängkörning, enligt Land Rover.

Strålkastare med laserljus och automatisk ljusbild beroende av omgivning.

Nästa generations Terrain Response-system som med hjälp av exteriöra kameror, laserstrålar och sensorer ska borga för världsledande terrängegenskaper. Bland annat ska bilen kunna mäta djupet på ett vattendrag innan man ens kör ner i vattnet. Terrängkörning ska även kunna ske delvis genom autopilot.

”Smarta fönsterrutor” som kan visa information om vad passagerarna ser utanför bilen, och ändra funktion genom gester.

Land Rover har utelämnat information om framtida drivlinor till förmån för tekniken, men när nästa generations Discovery och Discovery Sport debuterar under nästa år lär vi se såväl snåla dieselmotorer som rejäla bensinsexor, och garanterat en plug in-hybrid likt Range Rover Hybrid.

Lämna ett svar