Jeep Cherokee: Suven som vinner i terrängen

Det är väl bara fronten som gör att det går att känna igen Jeep Cherokee som en Jeep. Jeep kallar det vattenfallsgrill men ta en titt på grillen och ni känner direkt igen Jeep från årtionden tillbaka.

Vi vandrar i solskenet utanför de fina tegelhusen på Fiat-gruppens testbana Balocco en timme söder om Milano. Jeep har samlat oss i en vacker utomhuslokal och designteamets Bill Zheng håller en fläckfri presentation där han berättar hur snygg Cherokee är. Hur linjerna på sidan ger bra aerodynamik och rätt utseende. Hur de nya led-lamporna med gömda strålkastare ger Cherokee dess ansiktsuttryck. Att till och med hjulen och bakluckan designats för att luften ska släppa taget så bra.

Zheng är skicklig. Men när han visar upp den centrala instrumentbrädan och visar en bild på en gammal grill från en militär-Jeep anar jag att Jeep-folket kanske tänkt för mycket.

Som alla andra

På något sätt blir det inget eget över formen. Jeep Cherokee ser ut som alla andra mellansuvar och crossovers där ute. Se bilen rakt från sidan och det är svårt att skilja den från en hel mängd andra konkurrenter.

Zheng pratar vidare om hur smart Jeep tänkt när det gäller interiören. Senare – när jag sitter i bilen – är det bara att hålla med. Jeep har snygga material som känns exklusiva. Det är bra utrymme, bra komfort och det här måste vara den överlägset tystaste Jeep jag kört eller åkt i. Visst, asfalten i Italien är inte lika kornig som i Sverige men bilen är verkligen tyst.

Det är bra – det kommer svenska bilköpare att uppskatta. Men Jeep har inte lyckats med instrument­panelen – trots två bildskärmar och ett sedvanligt infotainmentsystem. Men trenden i dag är färre knappar och en ­renare design – här ligger Jeep några år efter de allra ­vassaste. Jag tror mig till exempel veta att Volvos nya XC90 är ­något alldeles extra vad gäller inredningen och instrumenteringen.

Jeeps varumärkeschef för bland annat Europa, Chris Ellis, pratar om Jeeps köregenskaper och helt unika förmågor i terräng. Enligt Ellis ska Jeep Cherokee på allvar kunna konkurrera med Volvo, BMW och Audi. Ehh, jag tror kanske att Ellis behöver sätta sig i en Audi Q5 eller en BMW X4. Eller till och med en Volvo XC60. Cherokee har en bit kvar tills den känns lika kompakt och direkt i sina reaktioner på ratt och pedaler.

Traditionell glidarbil

Jeep Cherokee är mer en traditionell amerikansk glidarbil ute på vägen – men det låter kanske inte lika häftigt att säga om man är i Ellis kostym. Jag gillar ändå komforten med enormt sköna stolar – för den typen av körning – och den nya niostegade automatlådan. Den kunde vara lite reaktionssnabbare – men den är klasser bättre än det Jeep haft tidigare.

Men för mig är en Jeep Cherokee framför allt en fyrhjulsdriven bil med möjligheter att köra i terrängen.

Och det är här som Jeep Cherokee blir unik – där den har något som ingen annan har.

Jeep har utvecklat fyrhjulsdriften där du köper bilen med tre olika system: Active drive 1, Active drive 2 och Active drive lock.

Vi kör bilen med Active drive 1 på landsväg och Active drive lock i terrängbanan. Drive 2 är användbart, men ­tyvärr går det inte att köpa en bil med det systemet i Sverige, inte än – här gäller Drive 1 eller värstingbilen Trailhawk med ”allt”.

Lämna ett svar