Här ligger fokus på bilen som konstverk

Bilmuseet öppnade 2010 och fokuserar mer på form än teknik. Huvudsaken är de närmare hundra veteran­bilarna i osannolikt nyskick, men här visas också mode­historia i form av hattar och haute couture-kreationer från modehus som Chanel, ­Lanvin, Balmain, Ungaro och Yves Saint Laurent. Alltsammans är sorterat efter ett antal epoker och kategorier, som belle epoque, art déco, engelsk tradition, drömbilar och la dolce vita. Till detta kommer fantasi­bilar som drivs med propeller, vätgas eller solenergi.

Fordonen som visas på dessa 6 000 ­kvad­rat­meter hör i huvudsak till den portugisiske bilfantasten Joâo Magalhâes samling, som uppskattas vara värd över 200 miljoner kronor.

Uttryck för en tidsanda

Det handlar om glamour och de exklusivaste uttrycken för en tidsanda, ägodelar tillgängliga för det fåtal som inte bara hade råd att hålla sig med bil, utan dessutom kostade på sig säten i krokodilskinn, barskåp med kristallglas och instrumentbräda av ­pärlemor.

För den som blir kittlad av design, flärd och flotta bilar är museet en orgie. Men här finns också exemplar av de allra tidigaste bilarna, och det är slående hur mycket som har hänt på bara drygt ett ­sekel. Hur kommer våra fordon att se ut år 2112?

Flera Rolls-Royce

En Lancia från 1919 och en Hispano Suiza 1920 följs av sådant som Mercedes 450k, Bugatti och Packard från sent 30-tal. Bland de brittiska ”upper class”-fordonen finns flera Rolls-Royce, som till exempel Phantom V från 1966 och en kopia av John Lennons ”flower power”- lackade Rolls. Somliga skulle nog ge en arm för den Jaguar Mark V 1949 som står strax intill.

Jaguar E-Type, Ferrari, Maserati, Porsche och Aston Martin räknas alla till la dolce vita-periodens lyxiga leksaker, och kitschigare än den svarta Rollsen besatt med Swarowskikristaller blir det knappast.

I avdelningen Drömbilar är det mycket USA och i synnerhet Cadillac, ­efterkrigstidens amerikanska dröm i plåtförpackning. Det är bilar som knappast skulle komma in i ett modernt parkeringshus, och i så fall kräva minst två ­platser. Men baksätet i en Cadillac Eldorado ­Biarritz cabriolet från sent 50- tal är överraskande trångt. Man sitter bekvämare i en Renault Clio, men den har å andra ­sidan inte så fräcka fenor.

Lämna ett svar