Efter Englunds kritik: Mercedes tar bort film

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund gick i taket när Mercedes Benz i en reklamfilm använde Karin Boyes dikt ”I rörelse” i en ny reklamfilm.

”En reklambyrå som heter ANR har kommit på den bisarra idén att använda delar av Karin Boyes kanske mest kända dikt, I rörelse, i en glassig reklamfilm som syftar till att locka människor att köpa bilar av märket Mercedes-Benz. Att utnyttja Boyes dikt på det här okänsliga och genomkommersialiserade viset är gravplundring”, skrev Englund på Akademiens blogg.

Får användas

Rent juridiskt fick Mercedes Benz reklambyrå använda dikten då Karin Boye varit död i över 70 år vilket innebär att hennes verk därmed är ”fria”.

Men nu backar Mercedes Benz – och stoppar reklamfilmen.

 I måndags kontaktade en representant från det tyska premiummärket Svenska Akademien.

”Han berättade att reklamfilmen i fråga visades för sista gången i söndags, och att den också tagits bort från deras Youtube-kanal. (Detta följer deras ursprungliga plan.) Dessutom sade han att de även instruerat återförsäljarna att inte heller bruka filmen i deras lokala verksamhet. Allt detta är vi självfallet nöjda med, och betraktar i och med det fallet som avslutat”, skriver Peter Englund i bloggen.

Lämna ett svar