De små suvarna säljer som smör i Europa

När Volvo visade sin nya XC90 i Paris markerade det starten på en sällan skådad modelloffensiv där hela bilparken ska bytas ut på fyra år. Enligt ryktet står en stor sedan och en stor kombi på tur att rullas fram från Volvos garage. Men frågan är om inte Volvo ska snabbutveckla en nya XC40, eller om de vill kalla den XC50.

För är det någon bilklass som fungerar i Europa just nu så är det de mindre suvarna. Småbilstillverkare som Renault, Peugeot och Opel har sett en stor efterfrågan på modeller som Captur, 2008 och Mokka.

Bilklassen väntas fördubblas till år 2020 och då rymma cirka en miljon bilar, bara i Europa.

Captur går åt

Renault sålde närmare 90 000 Captur bara första halvåret i år vilket är lika mycket som branschbedömare hade hoppats på för hela 2014. Captur är nu Renaults näst mest sålda bil i Europa och kapaciteten i fabriken i Valladolid har ökats från 150 000 bilar per år till 250 000 bilar per år.

Konkurrenterna kommer att ta upp kampen med Renault och på bilsalongen i Paris visades nya Fiat 500X och där finns också nya Jeep Renegade, Hyundai ix25 samt nya modeller från Volkswagen, Honda och Mazda. Audi har planer på att bygga en Q1 och räkna med att Volvo också kastar sig in i den populära bilklassen inom kort.

Lämna ett svar