Däckpriserna kan öka med tusentals kronor

Syftet med övervakningen av däcktrycket är att trafiken ska bli säkrare. Enligt däckverkstadskedjan Vianor har så många som en av tio bilar på de svenska bilarna för lågt lufttryck i däcken. Det innebär att bilen får längre bromssträcka och att risken att åka av vägen ökar.

Det nya systemet innebär att alla nya bilar från och med den 1 november i år måste ha batteridrivna sensorer i varje däck. Det gör att bilen kan mäta lufttryck och temperatur i däcken, och visa informationen på instrumentbrädan. Om ett däck har för lågt lufttryck varnas föraren direkt.

Tusentals kronor

Det nya systemet innebär dock extra besvär och kostnader för bilägaren. Framför allt försvåras däckbytet, eftersom sensorerna måste hamna på exakt samma ställe som tidigare.

Den största smällen blir dock ekonomisk. Enligt uppgifter till den norska tidningen VG kostar varje sensor mellan 700 och 1 000 norska kronor i Norge. Det innebär att varje komplett däckuppsättning blir mellan 2 800 och 4 000 kronor dyrare i Norge.

Det finns en billigare version av systemet som använder ABS-sensorn för att läsa av rullmotståndet. Ökar rullmotståndet varnar bilen, men systemet är mindre exakt och varnar efter längre tid än det dyrare. Det är dessutom biltillverkaren, inte bilägaren, som bestämmer vilket system som ska gälla för bilen.

Bilar som registreras innan den 1 november är undantagna från kraven.

Lämna ett svar