Bilprovning: Experten svarar på dina frågor

Lampan kommer och går

Har en Nissan Primera år 2000. ABS-lampan kommer och går. Fast den lyser funkar bromsarna på rätt sätt. Kuggkransarna är hela. En mekaniker hittade inget fel, ändå bråkar den. Kan gå flera mil utan att tändas. Ibland lyser den flera veckor. Kan du peka på någon orsak?

Hilding Ragnarsson

MORGAN: Svårt att besvara med säkerhet, men min bästa gissning är att en ABS-givare vid något hjul inte fungerar som den ska eller att det är glappkontakt i ett kopplingsstycke för ­givaren. Jag rekommenderar att du kontaktar en auktoriserad verkstad för vidare felsökning. Om varningslampan för ABS-bromsen lyser (varnar för fel i bromssystemet) vid kontroll­besiktningen blir bilen underkänd med krav på efterkontroll.

Får bara lysa vitt eller gult

Vad gäller beträffande belysning? Jag har av misstag fått ett par­keringsljus med blått sken och har således fram ett parkeringsljus med blått sken och ett med vitt sken.

Inger Lindquist

MORGAN: Parkeringsljuset, som egentligen heter positionslykta fram, får ­endast lysa vitt eller gult. Är det en annan färg än vitt eller gult på ­positionslyktan fram blir det en ­anmärkning vid besiktningen.

Om det snöar…

Eftersom det är barmark har jag satt på sommardäcken – som är i bättre form – inför besiktningen. Vad händer om det är snö och is den dagen jag ska åka till er? Får jag underkänt?

Linda

MORGAN: Nej, i kontrollbesiktningen ingår inte att kontrollera om vinterdäck används när det är vinter­väglag. Enligt Trafikförordningen får ett fordon köras den kortaste och lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag med sommardäck när det är vinterväglag, om det kan ske utan fara för säkerheten. Fordon som är 30 år eller äldre är undantagna från kravet om vinterdäck när det råder vinterväglag.

Måste klara bullernivån

Kan man besiktiga en Harley ­Davidson med Vance Hines effektljuddämpare (ej orginal)?

Örjan

MORGAN: Ja, om gränsvärdet för bullernivån inte överskrids och det inte finns några provisoriska lösningar för ljuddämpning på avgassystemet.

För den aktuella EU-typgodkända motor­cykeln av årsmodell 2009 finns det i tekniska data uppgift om maximal ljudnivån (98 dB) och motorns varvtal (3 750v/min) vid stillastående bullermätning. Vid kontrollbesiktningen lägger man till 5 decibel (dB) till det registrerade ­värdet (98dB). Då blir det högsta godkända ­bullervärdet för den aktuella motorcykeln 103 dB vid 3 750 v/min. Överstiger bullernivån detta gränsvärde blir motorcykeln underkänd. För äldre motorcyklar som inte är EU-typgodkända mäts varvtalet utifrån motorns slaglängd och då är det alltid gränsvärdet 103 dB som inte får överskridas.

Så kollas bromsarna

När ni kontrollerar bromssystemet, vad tittar ni på då förutom bromsskivorna och bromsbeläggen? Går det verkligen att kontrollera hela bromssystemet?

Fattahj Oshi

MORGAN: Det går inte att kontrollera alla komponenter i bromssystemet till 100 procent eftersom kontrollen görs utan att komponenter demonteras. Alla för ­trafiksäkerheten viktiga kontroller kan dock normalt göras. Förutom bromsskivorna och bromsbeläggen kontrolleras bland annat fotbromsreglage, huvudcylinder, bromsvätskebehållare, bromsrör, ventiler, bromsslangar, bromsok samt komponenter i elektroniska antilåssystem (ABS, EBS) och parkeringsbromsen. Tillsammans med bromskontrollen i bromsprovare och funktionskontrollen vid provkörningen kontrolleras hela broms­systemet.

30-årsregeln gäller

Har en Alfetta 2,5 GT V6 som är tillverkad i slutet av 1984 med 1:a reg april 1985, skall den besiktigas i år och vad händer därefter.

Kurre Wåhlin

MORGAN: Ja, i år ska bilen kontrollbesiktas som vanligt enligt slutsiffran i registreringsnumret. Från och med nästa år om­fattas din bil av den så kallade ”30-årsregeln”. 30-årsregeln innebär att från och med det ­kalenderår som infaller 30 år efter det år som anges som årsmodell enligt Vägtrafikregistret, ska kontrollbesiktningen göras senast två år efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes. Det innebär att nästa kontrollbesiktning måste göras under år 2016.

Handbromsen fastnar

Min handbroms fastnar ofta när bilen står stilla under lite längre tid. Är det här något ni tittar på – alltså om handbromsen verkar kärva och fastna, eller tittar ni bara på om den fungerar vid besiktningen och på bromsverkan?

Peter Hansson

MORGAN: I kontrollen av parkeringsbromsen ingår bland annat att kontrollera den totala bromskraften, rörelsereserven på parkeringsbromsreglaget och om parkeringsbromsen kärvar eller är anliggande. Om parkeringsbromsen är påtagligt kärv eller påtagligt anliggande blir bilen underkänd.

Så kollas bromsarna – 2

Det här med bromsverkan på de olika hjulen har jag aldrig förstått – är det så att alla hjulen absolut måste bromsa lika hårt och varför i så fall?

Nourij

MORGAN: Nej, så är det inte. Först kontrolleras fördelningen av bromskraften ­mellan hjulen på samma axel. Det är det som på ­besiktningsprotokollet kallas för ”ojämn bromsverkan” och där får skillnaden mellan höger och vänster hjul inte överstiga 30 procent. Därefter kontrolleras även fördelningen av bromskraften mellan fram- och bakaxel. Bromsarna på framaxel ska bromsa mer än bromsarna på bakaxeln och är det inte så blir bilen underkänd. Bromsar ­bakhjulen mer än framhjulen är det stor risk att man får en kraftig sladd om man bromsar i en kurva.

Lämna ett svar