Berggren: Framtidens instrumentpanel är här

Morgondagens bilar kommer att vara uppkopplade mot internet. Både teknikjättar som Google och Apple arbetar med olika system för att koppla ihop bilen med din smarta telefon eller att få bilen uppkopplad mot internet utan att gå omvägen via en telefon.

Men ny teknik i bilarna betyder också att föraren får mer att tänka på och processa. Redan i dag är det enligt många för mycket som stör förarens uppmärksamhet.

När Audi utvecklade nya TT togs ett djärvt grepp. Instrumentpanelen gjordes om helt och all information hamnade rakt framför föraren. Det finns i nya TT ingen bildskärm i mitten och passageraren i högerstolen kan inte ens skifta radiokanal.

Enligt flera teknikutvecklare är det instrumentpanelen framför föraren som kommer att utvecklas mest. Den tillsammans med teknik för att projicera information på vindrutan – så kallad head-up-display. Att projicera information på vindrutan är ett kostnadseffektivt sätt att få in ny teknik i billiga bilar. Det är billigare än att montera stora pekskärmar och avancerade processorer.

Företag som Visteon och Panasonic utvecklar som bäst system för olika typer av projicering samt för hela instrumentbrädan. Visteon har kontrakt för att tillverka ett helt nytt system men med vilken biltillverkare är ännu hemligt.

På den stora teknikmässan CES i Las Vegas, som öppnar nästa vecka, kommer flera biltillverkare att visa sin nya teknik och hur man tänker sig framtiden. Det ryktas att Panasonic ska visa en teknik som gör att vi kan återupptäcka bilradion.

Hur vi upplever och tar till oss informationen i bilen kommer att vara den kanske största förändringen i bilbranschen de kommande åren.

Och jag är övertygad om att den tillverkare som bäst kan ta tillvara på internets möjligheter för bilföraren och göra det på ett smakfullt sätt kommer att vinna marknadsandelar.

Volvo kommer att visa några av sina nyheter på CES-mässan och vi gissar att nya XC90 med den stora pekskärmen kommer att stå i centrum.

Lämna ett svar