Begagnad bil: Tänk på det här när du provkör

Innan provkörning

Kontrollera att säljaren verkligen äger bilen, det kan man göra på transportstyrelsen.se. Där kan man också undersöka om det finns några skulder på bilen, om skatten är betald och när bilen senast godkänts vid besiktning. Titta också i serviceboken och kolla oljan. En bil som körs med för lite olja slits snabbt.

Testa alla funktioner i bilen

Varje liten funktion i en bil kan gå sönder när som helst. Och vissa saker är dyra att laga. Testa allt. Sätesvärme. Luftkonditionering. Vindrutetorkare. Försterhissar. Blinkers… Tryck på varje liten knapp i bilen.

Kontrollera däcken

Bra däck är A och O för säkerheten. Nya däck kan också bli en rätt tung investering. Undersök så att mönsterdjupet är OK och att däcken inte har börjat torrspricka. Glöm inte vinterdäcken också.

Kör bilen i alla hastigheter

Det räcker inte med en kort provtur i låga hastigheter. Många knepigheter, som till exempel obalans, avslöjas först när man kommer upp i fart. Börja i krypfart och se sen till att köra i olika hastigheter. Glöm inte motorvägsfart.

Testa kopplingen

Har bilen manuell växellåda? Kör på en hög växel på relativt lågt varv. Trampa gasen i botten och se vad som händer. Om motorvarvet ökar mer än hastigheten så kan kopplingen vara dålig. En dyr reparation på vissa bilmodeller.

Testa automatlådan

Har bilen automatlåda? Starta från stillastående och öka farten successivt så att lådan jobbar sig igenom alla växlar. Om du upplever ”hugg” eller andra knepigheter kan växellådan vara slut. Testa en så kallad ”kick down” också. Kör i jämn hastighet och trampa sen ner gaspedalen ordentligt. Växlar lådan då ner som den ska? Glöm inte bort att backa med bilen.

Lyssna efter missljud

Skrammel, konstigt tickande eller skrapande från motorn, klonkande ljud från framvagnen… alla märkliga ljud kan indikera att det är något som inte står rätt till med bilen. Lyssna noga, både med öppen och stängd sidoruta.

Titta på avgasröret

Många bilar ryker en hel del när de kallstartas. Och det är i regel ingen fara. Men när motorn är ordentligt varm ska man inte se mycket från avgasröret. Be säljaren varva den varma motorn när du tittar på avgasröret. Rycker det ovanligt mycket kan det vara läge att köpa en annan bil.

Leta efter skador och rost

Bilar slits av att användas, en del skavanker måste man acceptera när man köper begagnat. Undersök dock hela bilen så att det inte finns för mycket rost eller skador.

Testa fyrhjulsdrift

Är bilen fyrhjulsdriven? Testa gärna att det funkar i en backe eller slänt.

Leta efter läckage

Det finns många olika vätskor i en bil. De har en sak gemensamt: De ska inte rinna ut någonstans. Titta i motorrummet och under bilen om något läcker eller har läckt. Är det varmt ute kan lite kondensvatten från luftkonditioneringen droppa ner på marken. Just det är ingen fara.

Lita på din känsla

Att köpa en begagnad bil handlar inte bara om förnuft. Man ska lita på sin känsla också. Känns bilen bra? Tycker du om den? Om inte finns det många, många andra begagnade bilar till salu. Titta gärna på flera bilar innan du slår till.

Lämna ett svar