AC:n i din bil kan vara en fara för din hälsa

Ju mer värmen stiger utomhus desto mer brukar i regel värmen sjunka i bilen. Men det gäller att tänka sig för.

En slarvigt rengjord AC-anläggning riskerar nämligen att både förvärra symptomen för allergiker – men också öka risken för att utveckla allergi överhuvudtaget.

Om man inte rengjort sin AC riskerar mögel, pollen, kvalster och andra små partiklar som irriterar slemhinnan att spridas lätt. För de som redan lider av allergiska besvär riskerar symptomen att förvärras och har du anlag för allergi och utsätter dig för sådant som irriterar slemhinnan så finns det ökad risk att utveckla allergi, säger Leif Bjermer, allergolog och professor i lungmedicin vid Lunds universitet.

Extra viktigt för allergiker

Och lider man av olika allergier är det extra viktigt med bra ventilation. Om det man är allergisk mot sprids ut av en fläkt så löper man större risk att få symptom som hosta, irritation, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Och ju längre tid man vistas i den torra luften desto värre.

Men även en kort tid i en bil med en dåligt rengjord AC kan orsaka allergiska besvär då det ofta samlas partiklar i anläggningen som snabbt sprids när bilen startas, som tunnas ut ju längre bilen är i gång, säger Leif Bjermer.

Men att undvika att använda AC:n är inget Leif Bjermer rekommenderar.

Man ska använda allt med måtta. Se till att du byter filter på din AC regelbundet, och håll en jämn temperatur på omkring 20 grader. Det bidrar till bättre luft, säger han.

Lämna ett svar