Volvos supermotor – ny vass V8 på fem liter

Nu har Polestar avslöjat vad som kommer att sitta under huven på Volvos tävlingsbilar i V8 Supercars-serien nästa säsong. S60 bilarna får en nyutvecklad V8-motor som Polestar har tagit fram i samarbete med samma team som tog fram Volvos Drive-E motorer. Den här gången har fokus inte varit på miljö, utan maximal effekt.

– På papperet är tävlingsmotorn och de nya Drive-E-motorerna väldigt annorlunda. Men från ett ingenjörsperspektiv är det en liknande process, det handlar om att driva din kreativitet till gränsen inom vissa specifika mål. Exempelvis, oavsett om du siktar på ledande effektivitet eller den mest kraftfulla tävlingsmotorn någonsin i V8 Supercars så strävar du efter att minska vikt, friktion och värme samt att få ut maximal effekt, säger Martin Persson, teknisk chef för Volvo Car Group Motorsport.

Effektsiffrorna hemliga

Grunden är Volvos 4,4-liters V8 från Yamaha. I det borrade racingutförandet ger motorn långt mer än originalets 311 hästkrafter, men hur mycket effekt man plockar ur den nya motorn har Polestar inte avslöjat ännu.

– Vi har genomfört ett antal högvarvssimuleringar och långdistanskörningar, vi är nöjda med resultaten. Nästa steg är att montera motorn i tävlingsbilen och fortsätta utvecklingsprogrammet inför säsongen, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Även om Polestar än så länge håller på effektuppgifterna utlovar man ett distinkt motorljud. Tack vare en smal v-konfiguration på 60 grader kommer fansen garanterat att känna igen Volvobilarna på motorsången, säger man på Polestar.

Lämna ett svar