Volvo PV får miljardlån i Kina

Förra året lånade Volvo 922 miljoner euro av China Development Bank. Det nya lånet är ”steg två i det samarbetet” och löper fram till 2021, enligt presschefen Stefan Elfström. Volvo är inne i en period med tunga investeringar i den nya arkitekturen och motortekniken i nästa generations Volvobilar. Den första modellen, XC90, ska lanseras i slutet av nästa år.

– Då är det bra att ha de här pengarna, säger Stefan Elfström.

Kina är Volvos största marknad

Kina har blivit Volvos största marknad, och sedan två veckor tillbaka är biltillverkningen i den första egna kinesiska Volvofabriken i Chengdu i västra Kina i gång. Där tillverkas den första Kinaanpassade Volvomodellen, en förlängd version av S60. Försäljningen har ökat med mer än 42 procent i Kina i år, och Volvo och den kinesiska ägaren Geely hoppas på en fortsatt kraftig ökning under de kommande åren.

– Vi håller på och ökar produktionen i fabriken. Fram till årsskiftet räknar vi med att producera ett par tusen bilar, säger Stefan Elfström.

Volvo hoppas närmare fördubbla antalet sålda bilar i Kina fram till 2020. Kina har varit Volvos största marknad de senaste två månaderna.

Lämna ett svar