Utmaningen: Diesel mot hybrid – den är snålast

Syftet med alla hybrider är att spara bränsle och pengar. Detta i form av lägre förbrukning av bensin eller diesel. Samt förstås miljön genom att den elektriska motorn hjälper till att driva bilen framåt. Och det är förstås i stadstrafik som en hybrid bäst kommer till sin rätt.

Upprepade inbromsningar och situationer där motorbromsen eller förbränningsmotorn kan ladda batteriet uppkommer ofta vid till exempel köbildning och trafiksignaler. Energin från batteriet används sedan vid körning i låga hastigheter eller accelerationer från trafikljus eller andra kölägen.

Citroën DS5

Franska Citroën är en av många biltillverkare som de senaste åren presenterat hybrider – Toyota, Honda, Volvo, Mitsubishi är några andra.

DS5 Hybrid4 har en vanlig dieselmotor på 163 hk som driver framhjulen medan elmotorn på 37 hk och 200 Newtonmeter driver bakhjulen.

Enligt de officiella förbrukningssiffrorna ska Hybrid4 dra 3,8 liter per 10 mil i stadskörning (med 18-tumshjul) medan HDi 160 ska dra 7,9 liter per 10 mil (med 18-tumshjul).

4,1 liter per 100 km per mil i skillnad alltså.

Stämmer det i praktiken?

Men hur mycket bränsle sparar egentligen hybriddriften i verkligheten?

ALLT OM BILAR har testat bränsleförbrukning i stadstrafik mellan dieselhybriden Hybrid4 med HDi 160-motor och elmotor jämfört med en likadan DS5 enbart med HDi 160-motor.

Båda har en sexväxlad automat, Hybrid4 har dock den elstyrda sexväxlade automatlådan EGS medan HDi 160 har en konventionell sexväxlad automatlåda.

Vi körde samma sträcka morgon och kväll och med samma typ av körning.

Hybrid 4 hade en förbrukning på 5,8 liter per 100 km medan HDi 160 utan elmotor hade en förbrukning på 8,2 liter per 100 km. En skillnad på 2,4 liter per 100 km och 36 procent högre än de officiella siffrorna.

En betydligt mindre skillnad än vad de officiella förbrukningssiffrorna ger sken av.

Bättre på långkörning

DS5-modellen kom 2011 och är toppmodellen i Citroëns exklusivare DS-serien som numera innefattar DS3, DS4 och DS5. DS-serien är för övrigt ett försök från Citroën att kliva upp i premiumsegmentet.

Citroën DS5 Hybrid4 är tillsammans med koncernkollegorna Peugeot 3008 Hybrid4 samt 508 RXH i PSA-gruppen världens första serietillverkade dieselhybrider.

På långkörning tycker jag dieselvarianten uppför sig bättre tack vare den lägre vikten. Den känns lättare i steget vilket troligen beror på vikten. Chassit är detsamma men Hybrid4 väger officiellt 152 kilo mer på grund av batterimontaget och elmotorn bak. Båda bilarna är dock relativt stötiga på landsvägen. Den fantastiska gashydrauliska fjädringen som genom åren varit Citroëns adelsmärke går tyvärr inte att köpa till DS5 – den får nämligen inte plats på hybridplattformen som är gemensam mellan Citroën och Peugeot.

Lämna ett svar