Svenska forskare: Höj bensinen till 42 kronor

Höj koldioxidskatten på bensin med 900 procent, så att den hamnar på 30 kronor per liter. Utgångspunkten för den radkala rapporten är att Sverige enligt KI har satt upp ett tufft klimatmål som ligger 20 år före alla andra länder i Europa – en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

Mycket starka ekonomiska styrmedel

I sin rapport skriver Konjunkturinstitutet att framtidens stadsplanering måste inriktas mot att göra samhället mer transportsnålt, alltså mer kollektivtrafik och mindre biltrafik. Utöver det måste fordonsflottan bytas ut mot modernare och energisnålare bilar. För att klara de här utmaningarna måste man enligt Konjunkturinstitutet ta till mycket starka ekonomiska styrmedel – och det är här bensinpriset kommer in. Höjer man skatten med 900 procent skulle en liter bensin landa på 42 kronor.

”Svårt att genomföra”

– Vi vill berätta vad som krävs för att regeringens vision ska kunna uppnås. Det rör sig om drastiska åtgärder som medför stora ekonomiska kostnader och som kan vara svåra att genomföra, säger KI:s forskningschef Eva Samakovlis till Dagens Nyheter.

Hon efterlyser en diskussion om effektivare klimatmål, eftersom ett specifikt mål gällande fordonstransporter inte är kostnadseffektivt. Andra åtgärder, kan enligt Samakovlis, ha större effekter utan att de ekonomiska konsekvenserna blir så hårda.

Lämna ett svar