Svartisen hotar jultrafiken

Så här års brukar vi som sysslar med bil- och trafikjournalistik sitta och titta på kalendern, lediga dagar och resdagar. 2013 ligger julafton på en tisdag och vi kan hoppas att resdagarna sprids ut från i dag till och med måndag, plus de som alltid reser på själva julafton.

Det är bättre än många andra år. Jämför med ett år då julafton ligger på en lördag – och alla behöver resa en fredag.

På andra sidan julhelgen finns det också många resdagar – fredag till och med söndag.

Kalendern ger oss en utspridd trafik med relativt få olyckor.

Missar faran och kör för fort

Men det finns faror som lurar bakom varje kurva. I år heter faran svartisen.

Det har varit mildväder i stora delar av landet den senaste tiden och vi har till exempel i Stockholm knappt haft en enda riktig vinterdag med snö och is på vägen.

Faran med den här typen av väder är att många trafikanter tror att det är bra fäste i asfalten. Vi ser inte faran, vi ger oss i väg och kör snabbare än vi borde.

Och är det något som är riktigt farligt i trafiken så är det självsäkra och kaxiga förare som struntar i riskerna. Svartisen kan slå till när vi minst anar det och förstöra hela julhelgen.

Så ligger du steget före

Du som vill lura svartisen och ligga steget före ska tänka på det här:

* Håll koll på utomhustemperaturen. Smyger gradantalet ner mot noll så blir den våta vägbanan väldigt hal – snabbt.

* Lyssna också på sprutet från däcken. Har det varit blött och skvättigt från däcken men plötsligt blir tyst så betyder det oftast att det blöta frusit till is.

* Titta på vindrutan. De senaste dagarna har vi haft fuktigt väder och det har varit blött och skitigt på vindrutan. Vi behöver göra rent ofta och använda torkarna. Blir det plötsligt torrare kan det bero på att det blivit kallare ute och att vägbanan frusit.

* Ska du ut och köra tidiga mornar och sena kvällar ökar risken för halka markant.

* Är du minsta osäker så ta inga risker utan kör som om det är halt ute. Ge dig själv tid att reagera genom att sänka farten och öka avståndet.

* Som alltid ska du se till att du och din bil är i bästa form inför långresan. Kontrollera däcktryck, fyll på spolarvätska, ta med varma kläder och var utvilad. Packa bilen på rätt sätt och låt inte passagerare eller packning störa föraren.

* Försök att undvik de allra mest intensiva trafiktimmarna. Årets helg är väl utspridd så det finns möjlighet att få vara lite mer själv på vägen.

Lämna ett svar