Seats nya kombi kan bli Svenssonfavorit

Man tänker sig gärna en Seat som en temperamentsfull bil med utmanande design och sportiga köregenskaper. Och det är klart, det är så Seat har velat marknadsföra sig – även om beskrivningen kanske inte alltid har så mycket med verkligheten att göra.

Nya Seat Leon ST Kombi behöver inget säljsnack. Det här är en riktigt bra bil som är perfekt för svenska familjer som behöver pålitliga vardagstransporter och som värdesätter ett bra lastutrymme. 587 liter är den angivna lastvolymen i den här relativt lilla och smidiga kombin. och behöver man ännu mer utrymme så är det barnsligt enkelt att fälla sätena och få tillgång till 1 470 liter till.

Mer prisvärd än de flesta

Seat har kört ner näven djupt i Volkswagengruppens stora gottepåse och tagit för sig av godbitar från en rad befintliga VW-bilmodeller, så vi hittar inte några tekniska nyheter här. Men av de här delarna har Seat lyckats skruva ihop en bil som inte bara känns specialdesignad för Sverige utan som också är mer prisvärd än de flesta av konkurrenterna.

Den bil som är mest lik nya Leon ST Kombi är Volkswagen Golf Sportscombi, det gäller både körupplevelse och det som finns under skalet. Båda bilarna är rätt bekväma (om man bortser från lite buller och vindljud) och ger intryck av att vara kvalitetsgrejer. Golf har kritiserats för att sakna karisma – och det gäller också Seat Leon ST Kombi. Det här är inte en modell man väljer för att man älskar att köra bil. Det här är en modell man väljer för att man behöver köra bil. Och för att man inte vill spendera en förmögenhet på det.

Bättre garantier än VW

Och Leon är ett ekonomiskt bilval. Bilen är rätt mycket billigare än värsta konkurrenten och koncernkusinen VW Golf, priserna här börjar på 166 900 kronor om man väljer kombi och bensinmotorn på 105 hästkrafter, som Seat själva tror kommer att bli storsäljaren. Motsvarande Golf kostar från 184 500 kronor. Seat bjuder dessutom på lite bättre nybilsgaranti och tre års fri service om man finansierar sitt bilköp med Seat Finans.

Men prisskillnaden märks av, framför allt inne i bilarna. Seat Leon bjuder på en plastig och oinspirerad känsla, det är ett rejält snäpp under nivån i Golf. Men med tanke på hur mycket funktion man får för sina pengar om man väljer Seat Leon ST Kombi så kanske man kan leva med det.

Utrustningsnivån är också lite blek i grundutförandet som Seat kallar för Reference. Seat räknar med att nästan alla ska lägga upp de 10 000 kronor som det kostar att gå upp till nivån Style och då får man en mer komplett bil.

Fina snåla motoralternativ

En styrka hos både Seat och VW är motorerna. ST Kombi kommer till att börja med erbjudas med fyra bensinmotorer på mellan 105 och 180 hästar samt fyra dieslar på mellan 105 och 184 hästar. Bra och pålitliga maskiner, alla med en acceptabel förbrukning. 105-hästarsdieseln som vi provkör dricker enligt EU-körcykeln 0,38 liter milen och släpper ut 99 gram CO2/km med manuell växellåda. Det finns också en 110-hästare som uppges klara sig på bara 0,33 liter och 87 gram.

Lämna ett svar