Polisen testar: ”Bästa polisbilen – någonsin”

Polisversionen av Volvo XC70 D5 AWD har fått ett nyutvecklat chassi – och bilen gjorde succé under Rikspolisstyrelsens senaste testomgång av polisfordon. …

Bilen får medelbetyget 9 av 10, och utmärker sig särskilt när det gäller simulerad utryckningskörning, där blir betyget tio. Ingen konkurrent har imponerat lika mycket på polisens testförare.

Överraskande bra

-När det gäller Volvo XC70 D5 AWD med det nya chassit kan vi bara lyfta på hatten för Volvo. Det är den bästa polisbilen vi någonsin testat. Våra provförare var mycket överraskade över hur bra bilen uppförde sig. Och utryckningskörning där bilen får en tia i betyg är det viktigaste momentet, säger Per Rickander, teknisk specialist på rikspolisstyrelsen.

Testkörningarna omfattade förutom simulerad utryckningskörning, test av buller, komfort, stabilitet, älg- och bromsprov med undanmanöver samt körning på konbana.

Lastad som en minibuss

Utvecklingsarbetet med det nya chassit har pågått under nära ett år. Vikterna på polisbilarna ökar, det kräver ett stabilt chassi, och Volvos polisbilar var på väg att närma sig en gräns. Polisen måste ha en bil som uppför sig förutsägbart och inte bjuder på några överraskningar.

-En polisutrustad Volvo XC70 D5 AWD är lastad som en minibuss. Att den då uppför sig så stabilt som den gör med det nya chassit är anmärkningsvärt, säger Per Rickander.

Det nya chassit är förändrat på en rad punkter med bland annat nya krängningshämmare, dämpare och fjädrar.

Lämna ett svar