Nissan Qashqai har Sverigepremiär

Nissans crossover Qashqai har gjort dundersuccé sedan lanseringen 2007 med två miljoner sålda bilar. Nu är det dags för uppföljaren – en helt ny bil. Qashqai har växt med nära fem centimeter på längden, samtidigt som den har blivit bredare och något lägre. Biffigare och tuffare! Bättre utrymmen i kupén utlovas, samt ett smidigt system i bagaget med variabelt lastgolv.

Mycket teknik

Modellen får ett lyft på insidan med trevligare material och finish. Men framför allt uppdateras bilen med modern teknik, inte minst på säkerhetssidan. Qashqai erbjuds med autobromssystem, kollisionsvarnare, varnare för döda vinkeln, trötthetsvarnare och filbytesvarnare. Bilen får också en parkeringsassistent som kan mäta parkeringsfickor och styr in bilen på kommando.

Snåla motorer

Vid lanseringen finns fyra motoralternativ; två bensinare och två dieslar – med eller utan fyrhjulsdrift. Snålast är minsta 1.5-liters dieseln med en förbrukning på 3,8 liter/100 kilometer, det motsvarar ett CO2-utsläpp på 99g CO2 per kilometer. En starkare motor är att vänta längre fram. Nissan har bekräftat att det kommer en vass, sportig Nismo-version! Manuell växellåda är standard, och en ny automatisk växellåda finns som tillval till 1.6-liters dieseln. Det är en vidareutveckling av den gamla steglösa lådan, men Nissan utlovar en bättre känsla eftersom den nya lådan simulerar fasta växellägen.

Billigare instegsversion

Nya Qashqai är några tusenlappare billigare än sin föregångare. Om man väljer instegsversionen Visia med framhjulsdrift, manuell låda och 1,2-ltiers bensinmotor landar man på 179 900 kronor. Fyrhjulsdrift finns bara med dieselmotorn, då hamnar man på 235 900 med enklaste utrustningspaketet. Toppversionen Tekna, där alla teknikpaket ingår – börjar på 219 900 kronor. Biarna kan beställas redan nu med första leveranserna i februari.

Lämna ett svar