En bra bekväm kombi som borde vara succé

Två karossversioner – halvkombi och kombi eller Sports Tourer som Opel vill kalla den senare versionen – finns att välja på för Sveriges del. Några direkt märkbara förändringar på de nya versionerna finns inte förutom att grillen blivit något bredare liksom att strålkastarna är nya och har led-dagsljus.

Bakpartiet är sig likt men här har det skett en del. Nya baklysen och en ny utformning av stötfångaren där nummerplåten sitter.

Nya instrumet och lyft mittkonsol

Inredningen har fått en uppfräschning. Mest påtagligt är nya instrument framför ratten. Även mittkonsolen med 8-tums pekskärm i färg, värme och ventilation har fått sig ett lyft. Via pekskärmen kan jag styra en massa funktioner som en rad smartphone-uppkopplingar, radiostationer och navigation i 3D. Funktionerna når jag via pekskärmen, touchpaden, rattkontroller eller så går det bra att bara säga vad jag vill då systemet även tar röstkommando (plus 13 000 kronor). Systemets touchpad sitter i instrumentpanelens mittkonsol. Jag behöver bara nudda touchpaden med ett finger för att den ska reagera direkt. I systemet kan jag göra upp till sextio personliga inställningar som telefonnummer, musiklistor, GPS-adresser med mera.

Nedanför radio/CD sitter reglagen till klimatanläggningen. Här finns också knapparna för att få värme i ratten och framsätena. Liksom tidigare har nya Insignia elektronisk parkeringsbroms och då också ”start-i-backe-hjälp” som förhindrar att bilen rullar bakåt då man stannat i uppförsbacke.

Bekväm resa – för fyra

Fyra åkande reser riktigt bra. Det betyder att man sitter två i baksätet då mittplatsen inte är riktigt lämpad som sittplats men har ändå både trepunktsbälte och nackskydd. Snarare ska den platsen ses som ett nödsäte eller mer som armstöd med ett stort förvaringsutrymme när man fällt ner det.

Bakluckan öppnas och stängs på elektrisk väg (extra tillägg). Antingen görs det med en knapp på insidan av förardörren eller då jag rör bakluckans handtag. För att stänga luckan så är det bara att trycka på en knapp på luckans insida. Luckan öppnar ganska högt och för den som har garage kan man ställa in öppningshöjden så inte luckan slår i taket.

Många motoralternativ

Som tidigare bjuder Insignia på ett brett motorutbud som spänner från 110 till 325 hästkrafter. Två nya motorer finns att välja på. 2.0 CDTi-motorerna med start&stop-system (bara med sexväxlad manuell låda) har nu en snålversion. En turbodiesel på 140 hk som bara drar 0,37 liter milen och är klassad som miljöbil – CO2 håller sig på 99 g/km. Genom en smart motorkalibrering, automatiskt luftspjäll och anpassad utväxling har man fått ner förbrukning och utsläpp.

Turbotoppen innefattar också en ny direktinsprutad 1,6-liters bensinturbo på 170 hk. Med overboost har jag utöver de 260 Nm 20 extra Nm då jag trycker gasen i botten. Men här kommer mer. Inte mindre än 400 Nm ger dieselversionen 2.0 BiTurbo CDTi som har en sekventiell tvåstegsturbo som ger 195 hk.

Sexväxlat manuellt är standard i alla versioner eller en ny, även den sexväxlad, automat mot tillägg.

Lämna ett svar