Blixtsnabb dröm-Golf: Nya R med 300 kusar

Snart rullar Golfentusiasternas drömbil nummer ett ut på Svenska vägar. Nya Golf R lanseras i januari, men går att beställa redan nu, meddelar Volkswagen. Den nya upplagan av VW-värstingen bjuder på ett rejält lyft gentemot föregångaren.

Under huven sitter en turbomatad tvålitersmotor på 300 hästkrafter – hela 30 hästkrafter mer än den förra versionen.

Med manuell sexväxlad låda klarar bilen sprinten från 0-100 på 5,3 sekunder, men den är ganska mycket snabbare med den sexväxlade automatiska DSG-lådan: 4,9 sekunder.

Vridmomentet ligger på 380 Nm mellan 1800-5500 varv/min, och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen. Trots effektökningen är förbrukningen trimmad med 18 procent jämfört med förra R.

Nyutvecklat sportchassi

Precis som i tidigare upplagor är Golf R fyrhjulsdriven, den här gången med senaste generationens Haldex. Sportchassit är nyutvecklat och bilen är utrustad med progressiv servo.

Som tillval finns ett dynamiskt chassisystem med olika körlägen. Nytt för R är extremläget Race. Antisladdsystemet kan kopplas ur helt. Eftersom det här är flaggskeppet i Golf-familjen får bilen massor av unika detaljer både på ut- och insidan. På utsidan är det mest utmärkande stora luftintag med blanksvarta detaljer, mörktonade led-bakljus och 18-tums hjul.

På insidan sitter man i sportstolar i alcantara. Instrumenteringen är smyckad med blå nålar, och dörrarna har blå led-stripes.

Upp till en halv miljon

Bilen kommer att lanseras i både två- och fyradörrarsversioner. Utan några tillval kostar bilen 374 900 kronor. Automatlåda kostar 15 000 kronor extra.

Väljer man att topputrusta bilen med bland annat läderklädsel, panoramaglastak, större hjul, dynamiskt chassi och mer säkerhetsteknik – då landar prislappen på en halv miljon.

Lämna ett svar