Bli inte lurad av det milda vädret

Det är snöfritt i södra Sverige och för årstiden höga temperaturer. Det här har lurat många att vänta med att sätta på vinterdäcken. För säkerheten i trafiken är det beslutet inte alls bra.

Blixthalkan lurar där och i veckan har vi sett att det kan vara väldigt halt på vägarna trots att kvicksilvret visar plusgrader. Kalla och fuktiga nätter betyder att vi vaknar till hala vägar. På samma sätt kommer kylan smygande på kvällen och det kan bli halt vid broar och viadukter och där kondens och fukt fryser.

Så klarar du halkan

Det finns inga hemligheter när det gäller att klara av blixthalkan. Det här är mina råd:

* Var vaksam på väder, väg och temperatur. Det finns i moderna bilar temperaturmätare och även varningssystem som ska säga till föraren att det är risk för halka. Du kan själv också se på vägen när det börjar frysa på och lyssna gärna till däcken – hörs det inget vattenstänk från en till synes mörk och blöt väg är det garanterat halt.

* Montera vinterdäcken nu. Det finns inget att vänta på. Bor du söder ut kanske du tror att du klarar dig utan dubbdäck men dubben är bra att ha när det blir svartis eller blixthalka. Dubbdäck är bättre om odubbade vinterdäck på frusen asfalt och is – det visar ett flertal tester.

* Kör lugnare. Det är hög tid att tagga ner nu – att räkna med att det tar kanske dubbelt så lång tid att köra en sträcka jämfört med i somras.

* Kör med marginal. Okej, du kanske har monterat dina vinterdäck men kompisen framför eller bakom kanske kör runt med sommarsulor. Var beredd på det värsta.

* Om du är ute och går eller cyklar så tänk på att bilarna har längre bromssträcka nu på vintern. Sök ögonkontakt, lita inte på att bilarna kan stanna.

* Skrapa bort isen från rutorna innan du ger dig iväg. Is, imma och lågt stående sol är ingen bra kombination.

Satsa på kvalitet – och sänk farten

Så här års är det många som frågar vilken typ av vinterdäck de ska köpa och montera. Här är mitt råd att satsa på kvalitet. De lite dyrare premiumdäcken har klart bättre resultat i de tester som görs inför varje säsong.

Vill du inte lägga de pengarna så är ett bra alternativ att satsa på förra generationen premiumdäck. De reas ofta ut efter ett eller två år på lagret.

Om det här ändå blir en allt för dyr investering i trafiksäkerhet så måste du vara medveten om att du kör runt med sämre grepp – vilket leder till att du behöver ha extra stora marginaler i körningen.

Till sist det kanske viktigaste rådet: oavsett kvalitet på vinterdäcken är det inte alls samma väggrepp på vintern som på sommaren och du behöver sänka farten betydligt för att inte riskera att köra av eller köra på någon annan.

Lämna ett svar