Berggren: Nya lagen helt tandlös

Begreppet vårdslöshet i trafik anses av polisen vara svårt att använda för att bötfälla och straffa de som kör vårdslöst på grund av att föraren ägnar sig åt annat än bilkörning i bilen.

Det nya tillägget i lagtexten säger att du inte får hålla på med saker som ”inverkar menligt på bilkörningen” när du kör bil. Polisen pratar om att du måste kontrollera vägen framför dig efter 1-2 sekunder.

Bara kosmetika

Jag har tidigare skrivit om att den nya lagen bara är kosmetika för att regeringen ska blidka en stor majoritet som retat sig på att så många pysslar med mobilen i bilen.

Jag har också berättat om forskning som inte kan bevisa att det här är något problem och att de länder som har haft lagar och regler som förbjuder den här typen av beteende inte har sett någon skillnad i trafiken jämfört med innan lagarna trädde i kraft.

Mycket tyder på att så här kommer det att bli i Sverige också. Några kommer att sluta, några kommer att göra fel mera sällan och de allra flesta kommer att köra på som tidigare.

Hoppas på förändring

Det som ändå gör mig positiv är några signaler från polisen som tycker att de nu har ett verktyg för att bötfälla direkt vid vägkanten, något de saknade med enbart vårdslöshetsbegreppet.

Jag hoppas att jag och många med mig har underskattat betydelsen av att lagen nu är lite mer tydlig än tidigare. Jag hoppas att det ska bli en förändring på beteendet – men jag tror det tyvärr inte.

***

Många läste i veckan mitt blogginlägg om hur dåliga svenska bilförare är att köra på vägar med flera filer, bland annat motorvägar. Jag anser att för många håller till vänster på motorvägar och skapar i och med det farliga situationer för sig själva och andra. Jag vill se ett bättre spelsinne på vägarna – att vi lirar mer tillsammans på vägarna och att vi tänker mer på varandra i trafiken.

Bilförare med skygglapparna på är minst lika farliga som de som stirrar på sin mobil.

Lämna ett svar