Begagnattest: VW Tiguan ett bra bilval inför vintern

Man behöver inte köpa en jättebil bara för att man vill ha en hög sittställning och bra framkomlighet. Det går att hitta mindre och smartare bilar som bjuder på detta och som samtidigt klarar att hålla en acceptabel bränsleförbrukning och vettiga CO2-utsläpp.

En av de trevligaste småsuvarna heter Volkswagen Tiguan.

Modellen gjorde debut 2007 och uppdaterades sen 2011, då den fick ett förändrat utseende.

Tiguan bygger på lilla VW Golf och är ungefär lika lång. Trots de kompakta yttermåtten så upplevs Tiguan som förvånansvärt rymligt. Känslan i fram är rätt luftig, man upplever det som om bilen skulle vara större än den egentligen är.

Detsamma gäller baksätet. Här finns det gott om plats för långa ben eller för skrymmande bilbarnstolar. Försöker man sig på att resa tre vuxna i bak så blir det dock trångt för axlarna.

Lastutrymmet håller så klart inte världsklass, men det är klart godkänt för en bil med de här yttermåtten. Interiören är praktisk och funktionell, som det brukar vara i en VW. Man kan också tycka att den är lite tråkig.

Smart eller trevligt

VW har erkänt bra motorer, både dieslar och bensinare. Den motor som kanske är smartast i Tiguan är TDI 140, men den trevligaste är 2,0 TDI på 170 hästar. Det här är en stark och bra motor som passar den lilla suven som hand i handske.

Med fyrhjulsdrift från Haldex har man ett drivpaket som klarar nästan allt. Tiguan finns med Volkswagens dubbelkopplingslåda DSG. Den automatlådan är trevlig att åka med, men en del exemplar har haft lite problem i andra VW-modeller. Känner man sig osäker kan man välja en manuell låda.

Börjar på 100 000 kronor

Trots att Tiguan har hyfsade terrängförmågor så beter sig inte bilen som en riktig suv ute på vägarna. Bilen är rapp i styrningen och släktskapet med Golf är tydligt. Komforten är helt okej, även om det kan bullra lite från hjulen i höga hastigheter.

Billigaste Tiguanerna börjar på cirka 100 000 kronor.

Då får man en bensinare som har gått rätt många mil. Dieslarna är dyrare, men är lite billigare att köra. Dessutom verkar det som om dieselbilarna kommer att behålla sitt andrahandsvärde bättre.

Lämna ett svar