900 000 svenskar en trafikfara – ser för dåligt

Nio av tio bilister tycker att de har tillräckligt god syn för att köra bil enligt den årliga Synbesiktningen – en undersökning som genomförts av Synoptik och Bilprovningen. Men verkligheten är en annan. När synen kontrollerades på 2771 bilister runtom i Sverige visade sig att hälften skulle behöva korrigera synen.

– Ofta skaffar de som haft felfri syn hela livet ett par färdiga läsglasögon när de blir äldre, men glömmer bort att kontrollera om synen på långt håll också förändrats, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker.

Sämre syn efter två meter

15 procent börjar få sämre syn efter redan två meter – en trafikfara. Omkring sex miljoner svenskar har bilkörkort, det betyder att cirka 900 000 bilister är i akut behov av glasögon eller linser, alternativt byta styrka, för att inte vara farliga bakom ratten.

– Det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen visar än en gång hur viktigt det är att uppmärksamma bilister om vikten av regelbundna synkontroller för att inte utgöra en trafikfara för varken sig själv eller sina medtrafikanter, säger Benny Örnerfors, vd, Bilprovningen.

Lämna ett svar